Pages

12 februari 2012

meander fold. The tutorial (på svenska)

Nu ska jag försöka mig på en tutorial till. :)
Det här är en beskrivning till hur man viker ett minialbum på 8 uppslag av ett ark (30x30cm) papper, liknande det som jag skrev om i det här inlägget. 

Du behöver: ett designpapper (alt. cardstock) 30x30cm, skärverktyg, linjal, ev. penna, falsben (eller nåt liknande att skåra arket med), dubbelhäftande tejp och rund eller fyrkantig punch. I mitt fall är den runda ca 3.5cm och den fyrkantiga ca 2cm, men storleken är valfri. 
Börja med att mäta upp pappret och skåra vid 7.5cm, 15cm och 22.5cm på både längden och bredden så att du får ett rutnät med 16 lika stora rutor (Jag har ritat för att synliggöra, men man kan såklart skåra direkt). 

Sen skär eller klipper man längs de linjer som jag har markerat extra mycket; alltså längs de tre översta och nedersta rutorna skär man till höger, och i mittenraden skär man tre rutor åt vänster.

 

Vänd på arket och lägg det som bilden visar, med sidan med två snitt i mot dig.


Dags för vikningen. Börja längst till vänster och (1) vik över. Se till att vika kant i kant, och dra längs vecket med falsbenet. Vik (2) under och (3) över, hela tiden noga med kanterna. Vid (4) viker man under/bakom. Fortsätt sedan ner i nästa rad likadant (över, under, över och under/bakom), och så hela vägen till nedre högra hörnet. Kom ihåg att dra med falsbenet för skarpa fina veck.

Du ska nu ha en prydlig liten stapel, såhär.

 

Ställ stapeln upp på bordet för att avgöra vilken sida som är "rätt". De två yttersta uppslagen ska vara öppna mot dig, och mittenbladet (vid pilen) ska vara öppet nertill och stängt uppåt.
Nu är det snart dags att tejpa ihop boken, och skapa fickor till tags. Jag upptäckte snabbt att det kan vara rejält förvirrande med bladen som öppnas åt alla håll, så för att inte av misstag tejpa ihop en ficka punchar jag ut små "grepp" på den sida jag vill lämna öppen. Det blir alltså upp, sidan (den är ju öppen åt två håll så man kan göra som man vill iofs), upp, fram, upp, sidan (samma sak här), upp.

 

Första fickan är uppåt, knipsa bort valfri form med punchen. Jag har gjort runda på mina andra så nu var jag tvungen att prova nåt nytt. :)
Snipp, snapp...
För sidofickan valde jag ett rakt snitt (fast på snedden allså) för att matcha kantigheten på de andra sidorna, men det är riktigt snyggt med cirkelpunchen (se Good times meander fold... )!

Uppåt och framåt.
Färdigknipsat! Nu ska det tejpas.
Vik upp första fickan och sätt tejp nertill och baktill (på det blå krafset), pressa ihop. Tack vare knipsningen ser man lätt var tejpen ska vara. :) Gör likadant albumet igenom.
På sidofickan ska det bara vara tejp baktill. 

Klart att fyllas och dekoreras efter eget huvud.
Jag har inte gjort det här, men OM man tänker inka /distressa kanterna bör man göra det innan tejpningen, för då kan man komma åt att färga insidan av fickan lite också (snyggt om man har enkelsidigt papper).

Lycka till med ditt minialbum! :)

2 kommentarer:

  1. Vilken bra tutorial. Jag gjorde också ett sådant här album för några år sedan och funderade också på vad som skulle limmas ihop och vad som skulle vara öppet. Här kan du se hur mitt minialbum blem http://scrapannas.blogspot.com/2010/08/minialbum.html

    SvaraRadera
  2. OH my goodness! I'm going to have to translate this, but I can't wait to see if I can do this. This is fantastic. :) Thank you so much for sharing. :)
    Hugs,
    Lisa xx

    SvaraRadera

If you find the time to leave a wee comment I'll adore you forever!! ;) Your comments means the world to me, thank you all for sending a little love my way. :)